Zoeken
Contact
In drie andere lidstaten van de EU stegen de prijzen sneller, en daarmee staat Nederland dus op nummer vier. Tsjechië ging aan kop met een prijsstijging van 22 procent op jaarbasis. Litouwen en Estland voltooiden de top drie met opwaarderingen van respectievelijk 18,9 en 17,3 procent. In alle EU-landen stegen de huizenprijzen. In Cyprus was de toename met 2,2 procent het geringst.
Het aanbod aan koopwoningen in Nederland is snel geslonken, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder deze week. Mede daardoor stijgen de prijzen volgens de branchevereniging zo hard. In november 2021 lagen ze ruim 20 procent hoger dan in november vorig jaar. Een gemiddelde woning kost inmiddels bijna 4 ton, en werd dus in een jaar tijd bijna 80.000 euro duurder.
Bij de Europese prijsstijgingen spelen waarschijnlijk ook de lage rentes mee. Die maken het mogelijk meer te lenen voor een hypotheek, waardoor mensen meer kunnen bieden op woningen. Door lage rentes nemen beleggers bovendien vaker hun toevlucht tot vastgoed om rendement te behalen.
Eurostat berekende ook hoeveel duurder huizen waren geworden ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In Nederland was dat bijna 6 procent, de op een na sterkste stijging in de EU op kwartaalbasis.
BRON: Algemeen Dagblad 14 januari 2022